Mida teada enne krüptosse investeerimisega alustamist?

Selleks, et hakata krüptorahasse investeerima tuleks kõigepealt enda jaoks paika panna mõned põhilised aga see-eest väga praktilised ja tähtsad asjad.

Kas investeerida eraisiku või ettevõttena?

Kõige lihtsam on kindlasti alustada krüptorahasse investeerimist eraisikuna.
Tuleb teha konto sinna krüptobörsi, kus kavatsed tehinguid tegema hakata ning kui konto loodud, siis saadki juba alustada.

Kuigi eraisikuna alustada on lihtsam, siis kaasnevad sellega mõned olulised miinused.

Miks eraisikuna on Eestis halb krüptosse investeerida?

Eesti maksusüsteem soosib ülekaalukalt ettevõtte alt investeerimist. Et saaksite aru eraisiku ja ettevõtte maksuerisustest, toon siin välja ühe stsenaariumi ning selgitan, millised oleksid maksud ettevõttena ja millised eraisikuna tegutsedes.

Stsenenaarium

Alustad aastat 10 000 EURiga ning teed igal kuul ühe krüptotehingu – kokku 12 tehingut aastas. Esimese 11 tehinguga teenid igaühega täpselt 1000 EUR kasumit (kokku 11 000), aga viimase tehinguga õnnestub kogu raha kaotada ning aasta lõpuks on konto seis 0 – ehk kokku kaotasid aastaga kogu sissepandud raha 10 000 EUR.

Eraisiku puhul:
Pead deklareerima kõik 11 tehingut, millelt teenisid tulu. Kuna kokku teenisid tulu 11 000 EUR, siis pead kogu selle tulu deklareerima ning selle pealt tulumaksu tasuma. Kokku pead maksuametile tegema ülekande 11 000 * 20% = 2 200 EUR.

Ettevõtte puhul:
Ettevõtte puhul saab kaotused võitudest maha arvestada, seega kuna sa küll teenisid esimese 11 tehinguga tulu, aga seejärel kaotasid kogu oma raha 12nda tehinguga, siis tulumaksu tasuma ei pea. Seega antud juhul hoiad võrreldes eraisiku maksureeglitega kokku 2 200 EUR.

Nagu isegi aru saad, on ettevõttena krüptosse investeerimine oluliselt kasulikum, seepärast otsustas ka Krüpto Kristjan oma krüpto portfelli teha ettevõtte alt. Jah, see nõuab alguses rohkem panustamist (ettevõtte asutamine + keerulisem konto tegemise protsess krüptobörsil), aga kokkuvõttes toob palju kasu.

Millisel platvormil alustada krüptosse investeerimist?

Eestis on tuntud krüptobörsideks näiteks Change ja Kriptomat. Maailma mastaabis on tegemist küllaltki väikeste krüptobörsidega, aga palju julgust nende kaudu tegutsemiseks peaks andma see, et nad on Eestis litsenseeritud. Teadupärast on Eestis hetkel ühed karmimad krüptolitsentsi saamise tingimused maailmas (Isegi karmimad kui varsti jõustuva üle-Euroopalise MiCA litsentsi tingimused).

Eesti firma valimise kasuks räägib ka fakt, et nad suudavad klindiga suhelda eesti keeles.

Lisaks eelnevatele on võimalik mõningaid krüptorahasid osta ka LHV kaudu, kuid nende kaudu on minu jaoks see oluline miinus, et krüptorahasid ei ole võimalik sealt välja kanda.
Selleks, et oma positsioonist väljuda pead selle kõigepealt nende vahendusel maha müüma ning siis on võimalik eurod sealt kontolt välja kanda.

Seega ei pea ma ka LHV krüptorahade ostmise võimalust samaväärseks ülejäänud krüptobörsidega kuid kui paremat pole, siis ajab kindlasti asja ära.

Minu valikuks osutus krüptobörs nimega Kraken, seda peamiselt nende läbipaistvuse ja USA tegutsemisloa tõttu.

Krakeni tegevjuht on ausalt öelnud, et oma krüptoraha ei tasu hoida üheski krüptobörsis (tasub välja kanda oma hardware walletile), sest et juhul kui nad näiteks pankrotti lähevad, siis võid oma varadest ilma jääda.

Kui näiteks pangas on hoiusel sinu varad tagatud 100 000 EUR väärtuses, siis krüptobörsidel raha hoides midagi tagatud ei ole – olenemata riigist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *